تاریخچه عدد صفر
یکی از معمولترین سئوالهائی که مطرح می شود این است که: چه کسی صفر را کشف کرد؟ البته برای جوابدادن به این سئوال بدنبال این نیستیم که بگوئیم شخص خاصی صفر را ابداع و دیگران ازآن زمان به بعد از آن استفاده می کردند.
اولین نکته شایان ذکر در مورد عددصفر این است که این عدد دو کاربرد دارد که هر دو بسیار مهم تلقی می شود یکی ازکاربردهای عدد صفر این است که به عنوان نشانه ای برای جای خالی در دستگاه اعداد (جدول ارزش مکانی اعداد) بکار می رود. بنابراین در عددی مانند 2106 عدد صفر استفادهشده تا جایگاه اعداد در جدول مشخص شود که بطور قطع این عدد با عدد 216 کاملاًمتفاوت است. دومین کاربرد صفر این است که خودش به عنوان عدد بکار می رود که ما بهشکل عدد صفر از آن استفاده می کنیم.
هیچکدام از این کاربردها تاریخچهپیدایش واضحی ندارند. در دوره اولیه تاریخ کاربرد اعداد بیشتر بطور واقعی بوده تاعصر حاضر که اعداد مفهوم انتزاعی دارند. بطور مثال مردم دوران باستان اعداد را برایشمارش تعداد اسبان، ... بکار می برند و در اینگونه مسائل هیچگاه به مسئله ای برخوردنمی کردند که جواب آن صفر یا اعداد منفی باشد.
بابلیها تا مدتها در جدولارزش مکانی هیچ نمادی را برای جای خالی در جدول بکار نمی بردند. می توان گفت ازاولین نمادی که آنها برای نشان دادن جای خالی استفاده کردن گیومه (") بود. مثلاًعدد6"21 نمایش دهنده 2106 بود. البته باید در نظر داشت که از علائم دیگری نیز براینشان دادن جای خالی استفاده می شد ولیکن هیچگاه این علائم به عنوان آخرین رقم آوردهنمی شدندبلکه همیشه بین دو عدد قرار می گیرند بطور مثال عدد "216 را با این نحوهعلامت گذاری نداریم. به این ترتیب به این مطلب پی می بریم که کاربرد اولیه عدد صفربرای نشان دادن جای خالی اصلاً به عنوان یک عدد نبوده است.
البته یونانیانهم خود را از اولین کسانی می دانند کهدرجای خالی ,صفر استفاده می کردند امایونانیان دستگاه اعداد (جدول ارزش مکانی اعداد) مثل بابلیان نداشتند. اساساًدستاوردهای یونانیان در زمینه ریاضی بر مبنای هندسه بوده و به عبارت دیگر نیازینبوده است که ریاضی دانان یونانی از اعداد نام ببرند زیر آنها اعداد را بعنوان طولخط مورد استفاده قرار می دادند.
البته بعضى ازریاضی دانان یونانی ثبتاطلاعات نجومی را بر عهده داشتند. در این قسمت به اولین کاربرد علامتی اشاره میکنیم که امروزه آن را به این دلیل که ستاره شناسان یونانی برای اولین بار علامت 0را برای آن اتخاذ کردند، عدد صفر می نامیم. تعداد معدودی از ستاره شناسان این علامترا بکار بردند و قبل از اینکه سرانجام عدد صفر جای خود را بدست آورد، دیگر مورداستفاده قرار نگرفت و سپس در ریاضیات هند ظاهر شد.
هندیان کسانی بودند کهپیشرفت چشمگیری در اعداد و جدول ارزش مکانی اعداد ایجاد کردند هندیان نیز از صفربرای نشان دادن جای خالی در جدول استفاده می کردند.
اکنون اولین حضور صفررا به عنوان یک عدد مورد بررسی قرار می دهیم اولین نکته ای که می توان به آن اشارهکرد این است که صفر به هیچ وجه نشان دهنده یک عدد بطور معمول نمی باشد. از زمانهایپیش اعداد به مجموعه ای از اشیاء نسبت داده می شدند و در حقیقت با گذشت زمان مفهومصفر و اعداد منفی که از ویژگیهای مجموعه اشیاء نتیجه نمی شدند، ممکن شد. هنگامیکهفردی تلاش می کند تا صفر و اعداد منفی را بعنوان عدد در نظر بگیرید با این مشکلمواجه می شود که این عدد چگونه در عملیات محاسباتی جمع، تفریق، ضرب و تقسیم عمل میکند. ریاضی دانان هندی سعی بر آن داشتند تا به این سئوالها پاسخ دهندو در این زمینهنیز تا حدودى موفق بوده اند .
این نکته نیز قابل ذکر است که تمدن مایاها کهدر آمریکای مرکزی زندگی می کردند نیز از دستگاه اعداد استفاده می کردند و برای نشاندادن جای خالی صفر را بکار می برند.
بعدها نظریات ریاضی دانان هندی علاوهبر غرب، به ریاضی دانان اسلامی و عربی نیز انتقال یافت. فیبوناچی، مهمترین رابط بیندستگاه اعداد هندی و عربی و ریاضیات اروپا می باشد
سوالات ریاضی از امام علی (ع)
شخصى یهودی به حضور امام على (ع ) آمد و پرسید:
«عددى را به دست من بده كه قابل قسمت بر 1،2،3،4،5،6،7،8،9باشد بى آنكه باقى بیاورد.»
امام على (ع ) بى درنگ به او فرمود:
«اضرب ایّام اسبوعك فى ایّام سنتك »
(روزهاى هفته را بر روزهاى یكسال خودت ضرب كن كه حاصل ضرب آن، قابل قسمت بر همه اعداد مذكور (بدون باقیمانده) خواهد بود.)
سؤال كننده هفت را در 360 ضرب كرد حاصل ضرب آن 2520 شد، این عدد را بر 2،3،4،5،6،7،8،9، 1تقسیم كرد، دید بر همه این اعداد قابل قسمت است بدون آنكه باقى بیاورد.
توضیح بیشتر:
شاید این سوال برای شما هم مطرح شود که یک سال مگر 360روز است؟
باید گفت چنانکه تاریخ روایت می کند منجمان در آن روزگار بر این باور بودند که هر ماه مشتمل بر 30 روزاست بنابر این ایام سال نزد ایشان360روز بوده است که سپس 5روز بدان می افزودند؛ از طرفی سائل فردی یهودی است و یهودیان نیز معتقد به سال شمسی بوده اند. و این از بصیرت و هوشمندی بالای حضرت حکایت دارد که به فرد یهودی می فرماید روزهای هفته ات را بر روزهای سال خویش( و نه سال قمری اهل حجاز و عربستان) ضرب کن.